ABOUT | U(R)TOPIAS ACADEMY OF CHOREOGRAPHY

-

ABOUT | U(R)TOPIAS ACADEMY OF CHOREOGRAPHY -

/ Η ΙΔΕΑ

Η έλλειψη δυνατότητας ακαδημαϊκής κατάρτισης των χορογράφων στην Ελλάδα, η ανάγκη των καλλιτεχνών για περισσότερο χρόνο στην έρευνα και η επιθυμία να δημιουργούμε και να πειραματιζόμαστε ελεύθερα χωρίς απαραίτητα να καταλήγουμε σε τελικά αποτελέσματα, ήταν το έναυσμα για την ανάγκη κάλυψης αυτού του κενού, δημιουργώντας μια μορφή Ακαδημίας γνώσεων και δημιουργικής εμπειρίας πάνω σε αυτή την τέχνη. 

Με άξονα αυτό, η U(R)TOPIAS Ακαδηµία Χορογραφίας, έχει ως κύριο σκοπό τη συνεργασία µε νέους επαγγελματίες χορογράφους που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν τις ικανότητές τους στον τοµέα της σύνθεσης και χορογραφίας. Κάθε νέος χορογράφος καλείται να κατασκευάσει την προσωπική του ουτοπία, τον δικό του μη-τόπο και να τον παρουσιάσει ως έργο χορού. Στόχος είναι η ανάδειξη εµβληµατικών τοποθεσιών της Ελευσίνας µέσα από τα site-based έργα των χορογράφων, δηµιουργώντας έναν νέο χάρτη της πόλης της Ελευσίνας.

/ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

Η U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας είναι μια πρωτοβουλία της Πατρίσιας Απέργη και της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Αερίτες. Ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος Moving Europe της 2023 Ελευσίς - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο τον Ιούλιο του 2023. Ο δεύτερος κύκλος της Ακαδημίας ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerationEu.

Το πρόγραμμα της Ακαδημίας δομείται σε κύκλους διάρκειας δύο χρόνων ο καθένας. Τον πρώτο χρόνο του προγράμματος, οι νέοι χορογράφοι, που επιλέγονται μετά από ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής, αναπτύσσουν ένα work in progress σε διάλογο με την πόλη της Ελευσίνας, το οποίο παρουσιάζουν στο κοινό με τη μορφή open sharing. 

Τον δεύτερο χρόνο, επιλέγονται 6 από τους χορογράφους της πρώτης χρονιάς, οι οποίοι εξελίσσοντας το έργο τους και τη σύνδεσή τους με την πόλη, το παρουσιάζουν σε μια  promenade στον δημόσιο χώρο της Ελευσίνας, ολοκληρώνοντας με εορταστικό τρόπο τον κύκλο του προγράμματος.

Καθόλη τη διάρκεια του διετούς προγράμματος και παράλληλα με την ανάπτυξη του έργου τους, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες παρακολουθούν δημιουργικά σεμινάρια με προσκεκλημένους μέντορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τους παρέχεται 10ημερο residency στην Ελευσίνα, δίνοντάς τους τους με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα για ενδελεχή και ουσιαστική έρευνα.

/ Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ U(R)TOPIAS ΩΣ Ο ΚΟΙΝΟΣ «ΤΟΠΟΣ» ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Η ονομασία της Ακαδημίας αντλεί έμπνευση από την λέξη «Ουτοπία», που περιγράφεται ως το ιδανικό µέρος για να ζήσεις. Ο όρος προέρχεται από το ελληνικό «ού», που σημαίνει όχι και τη λέξη «τόπος», δηλαδή «ο τόπος που δεν υπάρχει». Η Ακαδημία έρχεται να επαναπροσδιορίσει αυτόν τον τόπο µε κύριο στόχο την ίδρυση της ουτοπίας του σήμερα µέσα από τη γνώση του παρελθόντος. 

Η ουτοπία γίνεται U(R)TOPIAS, αυτοπροσδιορίζοντας την ύπαρξή της μέσα από το αγγλοσαξονικό πρόθεμα -ur που σημαίνει αρχαίο, πρωτόγονο, πρωτότυπο και δίνοντας το όνομά της σε όλο το πρόγραμμα. Ως ένα νέο μανιφέστο, η U(R)TOPIAS έρχεται στην Ελευσίνα, την πόλη µε την πλούσια ιστορία και κληρονομιά, για να συστήσει στο κοινό την τέχνη της χορογραφίας.

/ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Η Ελευσίνα, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιερά του αρχαίου κόσμου. Τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν μυστηριακές τελετές που τελούνταν κάθε χρόνο τον μήνα Σεπτέμβρη προς τιμήν της θεάς Δήμητρας, θεάς της γεωργίας και της κόρης της Περσεφόνης, και τα οποία διήρκεσαν πάνω από 2000 χρόνια. Ο μύθος της Περσεφόνης λειτουργούσε για τον αρχαίο κόσμο ως μεταφορά για την εναλλαγή των εποχών, τη μετάβαση και την αναγέννηση. Κατά τη διάρκεια των Μυστηρίων, ο άνθρωπος γίνεται ένα με τη φύση, βιώνοντας το μεγαλύτερο μυστήριό της, το μυστήριο της ζωής και του θανάτου.

Στη σύγχρονη εποχή, η Ελευσίνα διαμορφώνεται στο κατεξοχήν βιομηχανικό κέντρο της Ελλάδας. Η ανθρωπογεωγραφία της πόλης είναι αποτέλεσμα της συγκέντρωσης της βιομηχανίας στην περιοχή. Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922 ήταν η πρώτη μεγάλη μείξη με τον γηγενή πληθυσμό και αλλάζουν ριζικά τη δημογραφική δομή και νοοτροπία των κατοίκων. Θα ακολουθήσουν στη συνέχεια εσωτερικοί μετανάστες από όλα τα μέρη της Ελλάδας, προσδίδοντας στην πόλη τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. 

Οι εργατικές κινητοποιήσεις από τις αρχές του 20ού αι. κάνουν την πόλη τόπο αναφοράς των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων στην Ελλάδα. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα και οι προσπάθειες των κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα έντονες την ίδια περίοδο. Η Ελευσίνα ταυτίζεται με την εργατική τάξη, με τον εργαζόμενο άνθρωπο ως φορέα ανάπτυξης και πολιτισμού. 

Όπως στη σύγχρονη εποχή η πόλη διαμορφώνεται από μετανάστες/εργάτες, έτσι και στους αρχαίους χρόνους η πόλη λάτρευε μία θεά "μέτοικο". Η Δήμητρα φτάνει στην Ελευσίνα τη στιγμή που βιώνει την απώλεια της κόρης της και αναζητά τρόπους να τη θεραπεύσει. Γίνεται υπηρέτρια στο παλάτι του βασιλιά. Είναι ίσως λόγω αυτής της σχέσης με τον μέτοικο και τον υπηρέτη/εργαζόμενο που τα Ελευσίνια Μυστήρια ήταν η μόνη τελετή στην αρχαιότητα ανοιχτή για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως προέλευσης, φύλου και κοινωνικής τάξης.

H Ελευσίνα είναι μια πόλη μεταναστών και προσφύγων. Από τη γεωργική μέχρι τη μεταβιομηχανική επανάσταση, αφηγείται 4000 χρόνια ιστορίας του ανθρώπου που κινείται από την αναζήτηση ενός καλύτερου Αύριο και το δημιουργεί με τα χέρια του.

/ O ΧΩΡΟΣ





/ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


Πατρίσια Απέργη
Καλλιτεχνική Διευθύντρια | Χορογράφος

patricia@aerites.com

Δήμητρα Μητροπούλου
Δραματουργός / Βοηθός Καλλιτεχνικής Διευθύντριας

urtopias.aerites@gmail.com

Αναστασία Τσοπελάκη
Υπεύθυνη Στούντιο & Σύμβουλος Έρευνας και Σύνδεσης με την Πόλη   

anastasia.tsopelaki@gmail.com 

Χρήστος Χριστόπουλος
Διεύθυνση Παραγωγής

christos.christopoulos@toofareast.gr

Κωνσταντίνα Δούκα-Γκόση
Βοηθός Παραγωγής 

konstantina.douka@toofareast.gr 

/ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Ένας από τους πέντε πιο σημαντικούς ιερούς τόπους της αρχαιότητας, η πόλη των Ελευσίνιων Μυστηρίων και γενέτειρα του Αισχύλου, η Ελευσίνα – χάρη στο φυσικό της λιμάνι και τη στρατηγική της θέση, 21 χλμ. δυτικά της Αθήνας, στην πεδιάδα της Θριασίου, στο βορειοδυτικό άκρο του Σαρωνικού κόλπου – μεταμορφώθηκε από τον 19ο αιώνα και έπειτα σε παραγωγική μηχανή της Ελλάδας και σε ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά της κέντρα. Τα σημάδια της βιομηχανοποίησης είναι εμφανή στο σώμα της πόλης, επηρεάζοντάς την και συχνά δημιουργώντας την αντίληψη ενός τόπου που κρατά τον πολιτιστικό του πλούτο καλά φυλαγμένο, σαν ένα διαχρονικό μυστήριο. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η 2023 Ελευσίς δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τον γενικό τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης», που επικεντρώνεται στους τρεις Άξονες: Άνθρωποι – Κοινωνία / Εργασία / Περιβάλλον.

PART OF 2023 ELEUSIS | EUROPEAN CAPITAL of CULTURE

-

PART OF 2023 ELEUSIS | EUROPEAN CAPITAL of CULTURE -