Η ομάδα χορού Αερίτες ιδρύθηκε το 2006 από την Πατρίσια Απέργη.

 

Ο χορός για τους Αερίτες δεν είναι μόνο «μορφολογία», «τύπος» ή «είδος έκφρασης». Επιδιώκουν να είναι το καλλιτεχνικό πείραμα ή έργο που παράγεται από τη σύμπραξη της θεωρητικής, δραματουργικής και κινησιολογικής έρευνας.

 

Για το σκοπό αυτό, η ομάδα, συνεργάζεται με καλλιτέχνες και θεωρητικούς από διαφορετικά πεδία τεχνών, προκειμένου να δημιουργήσουν κινητικούς κώδικες και καλλιτεχνικούς κόσμους που αναφέρονται στο «σήμερα», σχολιάζουν το «τώρα» και πραγματεύονται τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις διεκδικήσεις των σύγχρονων πολιτών του κόσμου.

 

Σκοπός των Αεριτών είναι να δημιουργούν καλλιτεχνικές δράσεις που θα προκύπτουν από τη συνέργεια του χορού με τις αναπαραστατικές τέχνες, την ποίηση, το θέατρο και τις νέες τεχνολογίες.

 

Η ομάδα έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε διάφορα θέατρα και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού: Fondazione Feltrinelli (Μιλάνο), Fondazione Nazionale della Danza (Ρέτζιο Εμίλια), Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, Theater im Pfalzbau (Λουνβιντσχάφεν), Kurtheater (Μπάντεν), Le Toboggan (Λυών), Grec Festival (Βαρκελώνη), KLAP maison pour la dance (Μασσαλία), Ramallah Contemporary Dance Festival (Παλαιστίνη), Arc for Dance Festival (Αθήνα), Zucker Theater Spectakel (Ζυρίχη), Dublin Dance Festival (Δουβλίνο), Hellerau (Δρέσδη), Chateauvallon (Τουλόν), Sibiu International Theater Festival (Σιμπίου), Interplay Festival (Τορίνο), GUIdance – Festival (Γκιμαράες),  CND (Παρίσι), Euroscene (Λειψία),  Biennale de la danse (Λυόν),  European Dance Festival (Λεμεσός),  Salmon Festival (Βαρκελώνη), Modul Dance Festival (Δρέσδη), Modul Dance Conference (Ντίσελντορφ), Les Hivernales (Αβινιόν), Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Δημητρίων (Θεσσαλονίκη), Albania Dance Meeting (Δυρράχιο), Aerowaves Spring Forward (Λιουμπλιάνα), Mouson (Φρανκφούρτη), Resolutions | the Place (Λονδίνο), City to City Cabaret (Zάγκρεμπ), 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνα (Γκάζι), 4η πλατφόρμα σύγχρονου χορού (Μέγαρο Μουσικής), 14η μπιενάλε νέων καλλιτεχνών, (Όπερα των Σκοπίων), Διεθνές Φεστιβάλ Οχρίδας, Φεστιβάλ σύγχρονου χορού Καϊρου, Όπερα της Αλεξάνδρειας, Onassis Cultural Center (Αθήνα), κ.α.

Πατρίσια Απέργη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε χορό στη σχολή της Νίκης Κονταξάκη και στη συνέχεια σπούδασε θεατρολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών), χορό στο Université de Nice Sophia-Antipolis στη Γαλλία και χορογραφία στο Middlesex University στο Λονδίνο.

 

Το 2006 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες, με την οποία έχει χορογραφήσει τα έργα: Hero (2020), Πολήττες (2018), Cementary (2017), TANZheimer (2014), Πλάνητες (2013), Era poVera (2012), The Manifest of the Other (2010), d.opa! (dopamines of post-Athenians) (2009), Ferry Tales (2009), Apolost (2008) και Anorexia Socialis (2007).

 

Με τα έργα της έχει ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ και θέατρα σε όλο τον κόσμο.

 

Επιπλέον, έχει χορογραφήσει θεατρικές παραστάσεις και όπερες, συνεργαζόμενη με πολύ σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς.

 

Για την περίοδο 2013-2014 είχε επιλεγεί ως modul-dance artist του ευρωπαϊκού δικτύου EDΝ και για τα έτη 2016-2017 ως associate artist του Maison de la danse (Λυών).

 

Tο 2017 προσκλήθηκε ως φιλοξενούμενη χορογράφος στην ομάδα χορού EgriBiancoDanza (Τορίνο), όπου χορογράφησε το έργο Prometheus and the Rebels of Today.

 

To 2018 χορογράφησε την εικαστική εγκατάσταση Τhe Primary Fact του εικαστικού καλλιτέχνη Hikaru Fujii στο πλαίσιο του 5ου Fast Forward Festival της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και το έργο Πολήττες revisited στο αρχαίο στάδιο Επιδαύρου, με 90 σπουδαστές χορού και θεάτρου από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο του Λυκείου Επιδαύρου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

Το 2019 προσκλήθηκε ως μέντορας στο KLUB ZAK της Πολωνίας, για να χορογραφήσει μια ομάδα χορευτών της όπερας του Γκντάνσκ. Ταυτόχρονα, προσκλήθηκε ως χορογράφος να δημιουργήσει ένα καινούριο έργο σε συνεργασία με την ομάδα Aterballetto, στο πλαίσιο του προγράμματος Agora project, στο Ρέτζιο Εμίλια της Ιταλίας. Το 2021 χορογράφησε το έργο National Adulthood με το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Από το 2019 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

 

Είναι συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο – Θεατρική Αγωγή» του ΙΔΕΚΕ (2007) και μέλος του διεθνούς φεστιβάλ ανερχόμενων καλλιτεχνών International Festival of Emerging Artists (Λονδίνο, 2008).

 

Διδάσκει χορό και θέατρο στη Λεόντειο Σχολή Αθηνών, όπου και εργάζεται ως σύμβουλος πολιτιστικών προγραμμάτων, ενώ από το 2016-2020 δίδαξε χορογραφία στην ανώτερη επαγγελματική σχολή χορού Άννα Πέτροβα–Μάρω Μαρμαρινού.

 

Επίσης έχει διδάξει αυτοσχεδιασμό-χορογραφία στο Dance Cultural Centre στο πλαίσιο των Arc for Dance Festival, καθώς και το πρόγραμμα χορού για τους 65+ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (2013-2020). Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με τη χορογραφία σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Το 2021 ιδρύει, σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την 1η Ακαδημία Χορογραφίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ευρύτερου καλλιτεχνικού σχεδίου των Αεριτών, με τον τίτλο U(R)TOPIAS.