Η ομάδα χορού Αερίτες ιδρύθηκε το 2006 από τον Δημήτρη Χαλαζωνίτη και την Πατρίσια Απέργη.

 

Ο χορός για τους Αερίτες δεν είναι μόνο «μορφολογία», «τύπος» ή «είδος έκφρασης». Επιδιώκουν να είναι το καλλιτεχνικό πείραμα ή έργο που παράγεται από τη σύμπραξη της θεωρητικής, δραματουργικής και κινησιολογικής έρευνας. Σκοπός των Αεριτών είναι να δημιουργούν καλλιτεχνικές δράσεις που θα προκύπτουν από τη συνέργεια του χορού με τις αναπαραστατικές τέχνες, την ποίηση, το θέατρο και τις νέες τεχνολογίες. Η ομάδα έχει τιμηθεί με 1 βραβείο Ερμής (2008) και 2 βραβεία ΕΒΓΕ (2009, 2007).

 

Με το έργο d.ΟΠΑ! (dopamines of post-Athenians) η ομάδα επιλέχθηκε από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη 14η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια το Σεπτέμβριο του 2009. Κατόπιν, το ίδιο έργο, εξελέγη πρώτο σε βαθμολογία από πενταμελή επιτροπή που αποτελούνταν από καλλιτεχνικούς διευθυντές μεγάλων και έγκριτων φεστιβάλ του εξωτερικού, έτσι ώστε να συμμετάσχει στην 8η Πλατφόρμα Σύγχρονου χορού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Ιούνιο του 2010. Τέλος, τον Οκτώβριο του 2010, η ομάδα Αερίτες, εκλέγηκε μέσα στις δέκα «ομάδες προτεραιότητας» από το φεστιβάλ Aerowaves του Λονδίνου.

 

Η ομάδα έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε διάφορα φεστιβάλ του εξωτερικού. (GUIdance – Festival Γκιμαράες, CND, Παρίσι, Euroscene, Λειψία, Biennale de la danse, Λυόν, European Dsnce festival, Λεμεσός, Salmon Festival, Βαρκελώνη, Modul Dance Festival, Δρέσδη, Modul Dance Conference, Ντύσσελντορφ, Les Hivernales, Aβινιόν, Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Δημητρίων, Θεσσαλονίκη, Albania Dance meeting, Δυρράχιο, Aerowaves spring forward, Λιουμπλιάνα, Mouson, Φρανκφούρτη, Resolutions!, the Place, Λονδίνο, City to City Cabaret, Zάγκρεμπ, 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας, Γκάζι, 4η πλατφόρμα σύγχρονου χορού, Μέγαρο Μουσικής, Αθήνα, 14η μπιενάλε νέων καλλιτεχνών, Όπερα των Σκοπίων,Διεθνές Φεστιβάλ Οχρίδας, Φεστιβάλ σύγχρονου χορού Καίρου και Όπερα της Αλεξάνδρειας.)

 

Η ομάδα χορού Αερίτες έχει παρουσιάσει τα έργα: Planites (2013), Εra poVera (2012), The manifest of the other (2010), dόπα (dopamines of post Athenians) (2009), Ferry Tales (2009), Apolost (2008), AnOrexia Socialis(2007), και Ellen West(2006).

Πατρίσια Απέργη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπόυδασε χορό, θέατρο και χορογραφία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Θεατρικών Σπουδών), στη σχολή χορού της Νίκης Κονταξάκη, στο Université de Nice Sophia- Antipolis στη Γαλλία και στο Μiddlesex University στο Λονδίνο.

 

Τον Φεβρουάριο του 2010 προσκλήθηκε ως χορογράφος in residence στο Tanzquartier στη Βιέννη, για το project «accumulations», όπου μαζί με τους Willy Prager, Alexander Andriyashkin, An Kaller και Raimonda Gudaviccute χορογράφησε το έργο Donated Nations.

 

Τον Μάρτιο του 2014, χορογράφησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το έργο TANZheimer, με χορευτές άνω των 65 χρονών.

 

Τον Ιανουάριο του 2015, χορογράφησε την όπερα Τα παραμύθια του Χόφμαν, στην όπερα της Πέρμ, Ρωσία, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και μουσική διεύθυνση Θόδωρου Κουρετζή.

 

Διδάσκει χορό και θέατρο στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, όπου και εργάζεται ως σύμβουλος πολιτιστικών προγραμμάτων. Επίσης δίδαξε αυτοσχεδιασμό-χορογραφία στην Ακαδημία Τεχνών του ΙΕΚ Ακμή, για το BA performance του Roehampton University, καθώς και το πρόγραμμα χορού για τους 65 άνω στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Για το 2014-2015, διδάσκει το χορογραφικό σεμινάριο “Απόπειρες χορογραφίας” στο Dance Cultural Centre. Συσυγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» του ΙΔΕΚΕ (2007) και μέλος του διεθνούς κέντρου καλλιτεχνών IFEA του Λονδίνου(2008). Για την περίοδο 2013-2014 έχει επιλεγεί ως modul-dance artist.