Η Χριστιάνα Γαλανοπούλου είναι ιστορικός τέχνης, και εργάζεται ως καλλιτεχνική διευθύντρια φεστιβάλ, ως δραματουργός, ως ανεξάρτητη επιμελήτρια εκθέσεων και εκδόσεων και ως αρθρογράφος. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της τέχνης (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και, ως υπότροφος του ΙΚΥ, Μουσειολογία, Οργάνωση και Επιμέλεια εκθέσεων (ΜΑ, Essex University) και Ιστορία της σύγχρονης τέχνης (DEA – Master 2, Paris I Panthéon-Sorbonne). Ως ανεξάρτητη επιμελήτρια έχει συνεργαστεί με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με κέντρα τέχνης και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Arts Council of England-Dance Screen – Brighton, Kiasma Museum of Contemporary Art – Ελσίνκι, Moderna Dansteatern-Στοκχόλμη, Φεστιβάλ Πειραματικού Κινηματογράφου – Κύπρος, Latitiudes Contemporaines-Λιλ, Belluard Bollwerk Festival – Φριμπούργκ, Ελβετία Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Στετίν – Πολωνία κ.ά.).
Το 2000, ίδρυσε στην Αθήνα το φεστιβάλ VideoDance (2000-2007) υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ για τη συνάντηση των οπτικοακουστικών μέσων και των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα, το οποίο και διηύθυνε μέχρι το 2007. Το VideoDance διαμόρφωσε μια νέα αντίληψη για τα ανεξάρτητα διακαλλιτεχνικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, διαμορφώνοντας μια νέα σκηνή του πειραματισμού στο σύγχρονο πολιτισμό της χώρας με τεράστια απήχηση στο κοινό της Αθήνας. Στο πλαίσιό του ίδρυσε το 2001 το project|exchange, (2001-2007) το μοναδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για ταινίες χορού που έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα, μέσω του οποίου παρήχθησαν 20 ταινίες και πολυμεσικές εγκαταστάσεις.
Το 2008 ίδρυσε το MIRfestival, ένα ανεξάρτητο, διεθνές, διακαλλιτεχνικό φεστιβάλ νέων μορφών παραστατικών τεχνών μοναδικό στο πολιτιστικό τοπίο της Αθήνας. Είναι η καλλιτεχνική του διευθύντρια μέχρι σήμερα. Το MIR φιλοξενεί ευρηματικές δημιουργίες στα όρια των τεχνών, αναδεικνύοντας καλλιτέχνες με ιδιαίτερο ιδίωμα από την Ελλάδα και το διεθνή χώρο, και έργα που συνδιαλέγονται με πρωτότυπο τρόπο με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα της Αθήνας ενεργοποιώντας ασυνήθιστους χώρους και φέρνοντας στο φως τις υπόγειες καλλιτεχνικές δυνάμεις της. Για τα φεστιβάλ που ίδρυσε και διευθύνει έχει κάνει αναθέσεις και παραγωγές καλλιτεχνικών έργων και μέσω αυτών έχει ενεργοποιήσει το δημόσιο χώρο αλλά και το δημόσιο διάλογο για την τέχνη. Είναι μέλος διεθνών δικτύων συμπαραγωγής και προώθησης καλλιτεχνών (Open Latitudes, Festivals of the Future, Time for Live Art) και έχει κάνει διεθνείς συμπαραγωγές έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Η συμβολή της στην παραγωγή καλλιτεχνικού έργου έχει πάρει πολλές μορφές: ως δημιουργός έχει παρουσιάσει δύο διαλέξεις-περφόρμανς (Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ωνάση, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου), ως δραματουργός έχει συνεργαστεί με ομάδες θεάτρου και χορού (Vasistas, Amorphy, Yelp κ.ά), ως επιμελήτρια έχει επιμεληθεί σημαντικές εκθέσεις σε γκαλερί και άλλους χώρους τέχνης και έχει εργαστεί ως μέντορας σε προγράμματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (INFRA – Γαλλία, Watch and Talk – Ελβετία κ.ά.). Το επιμελητικό της έργο επικεντρώνεται στην ανάδειξη νέων εκφάνσεων των παραστατικών τεχνών στο σημείο συνάντησης του σύγχρονου οπτικοακουστικού πολιτισμού με την περφόρμανς. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σχέση της πολιτικής, της ιστορίας και των διακαλλιτεχνικών μορφών των παραστατικών τεχνών στον 21ο αι. με την έννοια της ουτοπίας και με μια ποιητική και πολιτική διάσταση της έννοιας του πολίτη. Έχει δημοσιεύσει πολλά κείμενα για την τέχνη, έχει επιμεληθεί βιβλία και εκδόσεις πολιτιστικών θεσμών και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις της σε διεθνή συνέδρια για τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες και την πολιτιστική πολιτική για το χορό, την οποία υπηρετεί ενεργά από το 2008. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Χορού του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού (2008-2010) και Αντιπρόεδρος (2017-2019) και Πρόεδρος (2019-2021) της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού.