Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Mουσική Σύνθεση: Βασίλης Μαντζούκης
Σκηνογραφία: Aντρέας Ράγκναρ Κασάπης
Κοστούμια: Πατρίσια Απέργη, Ηλίας Χατζηγεωργίου
Φωτισμοί: Nίκος Βλασόπουλος
Σύμβουλος δραματουργίας: Roberto Fratini
Βοηθοί χορογράφου: Χαρά Κότσαλη, Δήμητρα Μητροπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Kωνσταντίνος Μιχαλακέας
Φωτογραφία: Tάσος Βρεττός
Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Kαλλίνα Κυρατσούλη
Προώθηση και Διεθνής επικοινωνία: Φρόσω Τρούσα
Ερμηνεία: Νώντας Δαμόπουλος, Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Ρίζος, Δημόκριτος Σηφάκης, Ηλίας Χατζηγεωργίου
Δημιουργικοί Συνεργάτες: Νάντη Γώγουλου, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Μάρω Μαρμαρινού, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάρθα Πασσακοπούλου, Μαργαρίτα Τρίκκα
Συμπαραγωγή:
Maison de la Danse – Λυόν
Hellerau Europäisches Zentrum der Künste – Δρέσδη
Mercat de les Flors – Βαρκελώνη
Graner – Βαρκελώνη
Tanzhaus NRW – Ντύσσελντορφ
DanceIreland – Δουβλίνο
Κέντρο Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν – Αθήνα
Dance Cultural Center – Αθήνα
Yπό την αιγίδα του modul-dance και του
Εθνικού Χορογραφικού Κέντρου Rillieux-la-Pape
Με την υποστήριξη
του modul-dance και του Πολιτιστικού Προγράμματος της Ευρωπαικής Ένωσης
Η νέα δουλειά της ομάδας Αερίτες ξεκινάει από εκεί που σταμάτησε η d.όπα! και το Era poVera, κρατώντας τον μίτο μιας στοιχειώδους ‘διερεύνησης’ μέσα στον αστικό λαβύρινθο. Το σώμα και οι μνήμες της πόλης, οι κατοικήσεις και τα φαντάσματά της, αποτελούσαν το πρωτογενές υλικό της ομάδας. Αυτή τη φορά, τα στοιχεία αυτά, επαναξιολογούνται, προκειμένου η έννοια του δρόμου και της αναζήτησης να συμπεριλάβει τον ξένο, τον μετανάστη, τον άνθρωπο που ταξιδεύει αναγκαστικά ή μη.
Μιλάμε δηλαδή για τον δρόμο τον οποίο επιλέγουν και στον οποίο χτίζουν και μπερδεύονται οι πολιτισμοί, δια μέσου των φορέων τους, δηλαδή των ανθρώπων.
Από την εποχή των Σουρεαλιστών ειδικότερα αλλά και στην παγκόσμια τέχνη από τον 20ο αιώνα και εξής (λογοτεχνία, σινεμά, κόμικς, ζωγραφική, μουσική, αρχιτεκτονική) στις αφηγήσεις όλων των flaneur, των περιηγητών και των μεταναστών, οι διαδρομές, οι παραβάσεις, οι λοξοδρομήσεις, οι εγγραφές και τα συμβάντα που σημειώνονται πάνω στο σώμα της πόλης , είναι το πιο ζωτικό υλικό της τέχνης. Σήμερα, καθώς οι ιστορικές πόλεις αλλάζουν δραστικά (gentrification, γκετοποιήσεις, θύλακες επαναχρήσεων) νέες αναγνώσεις και νέες πρακτικές αναπτύσσονται στο ευρύτερο πεδίο παραγωγής πολιτισμού. Νέα κοινωνικά φαινόμενα ζητούν ανάγνωση και δρόμους να διαβούν.
Ο δρόμος στους planites αλλάζει οπτική και χροιά. Γίνεται ο τόπος της περιπλάνησης, της αναζήτησης του καλύτερου αύριο, της πρόσμιξης, του ξένου, του Άλλου, της ενσωμάτωσης και ένταξης, της αναγκαστικής βίας, της εξορίας.
Modul Dance intention/ Participation
Αρχικά, για το έργο αυτό, θέλουμε ως ομάδα να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στην κινητική έρευνα που θα προκύψει από το “πάντρεμα” του σύγχρονου χορού (με αυτό ασχολούμαστε) με τα διάφορα είδη χορού, σωματικής έκφρασης, κίνησης και μουσικής που έχουν προκύψει από την πρόσμιξη στοιχείων διαφορετικών πολιτισμών.
Επείδη, το modul dance είναι ένα πρόγραμα που δίνει την δυνατότητα στις ομάδες να ταξιδεύουν σε διαφορετικές πόλεις, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την έρευνα τους, σκεφτήκαμε οτι κάτι τέτοιο αρχικά μας μεταμορφώνει a priori σε πλάνητες αλλά και μας δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε κινητικούς και μουσικούς κώδικες άλλων πολιτισμών προκειμένου στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε στον κώδικά μας στοιχεία που υπο άλλες συνθήκες δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε.
Έτσι, για παράδειγμα, η σκέψη μας είναι να ερευνήσουμε τους παραδοσιακούς κέλτικους χορούς απο την Ιρλανδία, το φλαμένγκο από την Ισπανία, τους αραβικούς και τους αφρικάνικους χορούς, δηλαδή κάποιους παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης και κίνησης διαφορετικών λαών και στη συνέχεια να μελετήσουμε πώς αυτά τα είδη ενσωματώθηκαν στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες ή ακόμη και δάνεισαν στοιχεία τους σε ένα διεθνές πλαίσιο.
Και το ενδιαφέρον στην έρευνά μας, είναι ακριβώς το γεγονός, πώς κάθε κοινωνία έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνει τα διαφορετικά –ξένα στοιχεία που μπορεί να προέρχονται από λαούς που ταξιδεύουν σε αυτές, ώστε να τα συμπεριλαμβάνει στη δική της έκφραση και πολιτιστική κληρονομιά με την πάροδο των χρόνων.
Οι πλάνητες είναι άνθρωποι του κόσμου. Ταξιδεύουν και φέρουν στις αποσκευές τους ιστορίες και βιώματα από το παρελθόν με σκοπό να ενσωματωθούν σε έναν ξένο τρόπο ζωής χωρίς όμως να χάσουν την ταυτότητά τους. Είναι οι σύγχρονοι μετανάστες, είναι οι πολίτες του κόσμου.
Δανείζομαι την ιστορία σας για να εξαφανίσω τα σύνορα των ολοκληρωμένων πολιτισμών και να υψώσω τη φωνή μου μέσα από οριακές πράξεις που με καθιστούν υπεύθυνο της απόφασης να ταξιδέψω. Κουβαλώ τα θέλω μου και τα τεμαχισμένα δικαιώματά μου προκειμένου να συνυπάρξω με ευνοημένες φυλές που υποστηρίζουν την ελευθερία μου μέχρι να με αντικρύσουν. Στίβαξα τα αύριό μου μαζί με παιδιά και εργασία στον απύθμενο παράδεισο που μου διαφημίσατε.
Και τρομάξατε επειδή ζήτησα να μοιραστώ μια ευκαιρία.
Αποφάσισα να πλανηθώ στον κόσμο της απώλειας και της διάκρισης έτσι ώστε να αποταμιεύσω ένα μικρό έστω μερίδιο αποζημιώσης από τον λαχνό που τραβήξε ο καταρραμένος πολιτισμός μου. Δεν πειράζει. Χώρεσα. Χώρεσα στους νόμους σας, άπλωσα όνειρα στους δρόμους σας, έστησα το νοικοκυριό μου στις συνειδήσεις σας και μοιράστηκα την ιστορία σας για να μπορώ να διηγηθώ το παραμύθι αύριο στη δική μου γλώσσα.