Τζωρτζίνα:
Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κατασκευής μιας παράστασης είναι να προσδιοριστεί το θέμα. Το ειδικό θέμα μιας αρχικής ιδέας για το τι θέλουμε να κάνουμε από κοινού. Μετά… έρχεται το χάος. Ίσως γιατί, βασικά, οι άνθρωποι, αν και με τις ίδιες λέξεις, εννοούν συχνά άλλα πράγματα.
Πατρίσια:
Apolost μπορεί να είναι το οτιδήποτε και ο οποιοσδήποτε. Ο εαυτός μου ή ο άλλος, οι ιδέες μου, η πίστη μου, η παιδικότητά μου, τα νιάτα μου…. Και έτσι δουλέψαμε. Το θέμα δεν προκύπτει. Συμβαίνει. Έρχεται κάποια στιγμή που συνειδητοποιείς ότι, ό,τι έχεις πιστέψει, σε ό,τι έχεις στηριχτεί ή αγαπήσει, για σένα ή για τους ανθρώπους γύρω σου, χάνεται. Είναι αυτή η στιγμή της ζωή μας που ή μια απώλεια διαδέχεται την άλλη, σαν να αποφάσισε κάποιος να ρίξει το πρώτο τουβλάκι και το ντόμινο ξεκινάει. Το θέμα, λοιπόν, ενώ μπορεί να θεωρητικοποιηθεί , είναι κατά κύριο λόγο βιωματικό και υπαρξιακό. Η απώλεια συμβαίνει σε όλους χωρίς εξαιρέσεις. Σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Και με κοινό παρανομαστή στο πού καταλήγουμε όλοι.
Ωστόσο τα βιώματα του καθένα, σε τόσο βαθιά ζητήματα, όπως η απώλεια, δύσκολα αποκαλύπτονται και εκθέτονται στη σκηνή. Χρειάζεται μια μεθοδολογία στην πρόβα για να δοκιμάσεις τις ιδέες των ερμηνευτών αλλά και να αισθανθούν την ασφάλεια που προαπαιτείται στο να εκθέσουν προσωπικές τους μνήμες.
Στην πρόβα δουλέψαμε με αυτοσχεδιασμούς, υλικά που επεξεργαζόμασταν μόνοι μας ή που προέκυπταν στην πρόβα. Μετά αποφασίζαμε τι θα κρατήσουμε και τι όχι. Η παράσταση ξεκινά με ένα flashback ή μια πολύ γρήγορη αναφορά σε διάφορα πράγματα ή έννοιες που μπορεί κάποιος να χάσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μετά όλα αυτά(έννοιες, πράγματα, άνθρωποι) τα κηδέψαμε για να μπορέσουμε τελικά να αποδεχτούμε και να διαχειριστούμε την απουσία τους.
Τζωρτζίνα:
Ο συνδυασμός των μέσων και των ερμηνευτών, τρεις χορευτές, μία ηθοποιός, ένας μουσικός επί σκηνής και μία σειρά από κινηματογραφικές σκηνές, προσφέρουν τόσες ερμηνευτικές δυνατότητες που, στο τέλος, σε περιορίζουν.
Πατρίσια:
Στο έργο αυτό επιδιώξαμε να υπάρχουν ισομερώς ο χορός, η μουσική, το θέατρο και τα πολυμέσα. Έτσι ανεξάρτητα από το μέσο ή το εργαλείο έκφρασης τα υλικά προέκυπταν από την ίδια την ανάγκη του σώματος και του μυαλού να εκφράσει το βίωμα, την απώλεια, την νέα εμπειρία και συνθήκη μέσα στην οποία βρίσκεται κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας. Να ανακαλέσει μνήμες και εμπειρίες που αποτελούν εσωτερικές και προσωπικές διαδρομές. Η κινητική γλώσσα προκύπτει από την ανάγκη του ίδιου του θέματος. Είναι αλήθεια ότι πολλά πράγματα, συναισθήματα και ιδέες μας είναι πιο εύκολο να εκφράζονται κινητικά αφού αυτό είναι κατά κύριο λόγω το εργαλείο και το μέσο έκφρασής μας. Έχει πολύ ενδιαφέρον, ωστόσο, να συνειδητοποιείς πόσα μέσα έχει κάποιος για να εκφράσει το ίδιο ακριβώς πράγμα. Και ενώ έχει δυσκολίες νομίζω ότι αν μείνεις πιστός σε αυτό που θέλεις να πεις το μήνυμα είναι καθαρό ακόμη και αν προέρχεται από πολυφωνία ή χάος.